Blog

Var flov over min diagnose

Jeg har brugt meget tid i starten på at være flov over at have fået diagnosen, fibromyalgi, og ønsket om en anden diagnose som f. eks ledegigt, var stort.

Men hvorfor har jeg brugt så meget tid på at gå og være flov over en diagnose som jeg ikke har bedt om.
Det har jeg fordi jeg også gerne ville anerkendes, respekteres og blive mødt med forståelse.
Det blev jeg da jeg gik på reumatologisk afdeling? Dengang jeg kunne sige, “jeg er ved at blive udredt for gigt”
Så havde folk en større forståelse, større anerkendelse og respekt omkring det lige med det samme. Jeg blev endda mødt med kommentarer der lød:

Ej hvor skrækkelige

Du er jo så ung

Det er godt nok uretfærdigt, men du klare det flot af, at have så mange smerter. Tænk sig at du går rundt dagligt og har så ondt og så kan de ikke engang smertedække dig, da de ikke kender den rigtig form for gigt endnu.

Sådan er det at have fibromyalgi, jeg kan ikke blive ordentligt smertedække, jeg klare det flot af, at have så mange smerter og ja jeg er stadig for ung og det er uretfærdigt. Så hvorfor anderkender, forstå og respektere du det ikke nu, når diagnosen er fibromyalgi?
Jeg vil ikke ynkes eller at folk skal have ondt af mig, jeg vil blot have at min sygdom bliver anderkendt og mødt med forståelse.

Jeg har også brugt meget tid på at tænke over hvorfor det er sådan, hvorfor er der nogen diagnose som bliver mødt med forståelse, respekt og anerkendelse lige med det samme, de bliver sagt højt, mens andre diagnoser bliver set ned på og bliver mødt med mistro?
Jeg tror at noget af svaret ligger i uvidenhed og at, for mit vedkommende med fibromyalgi, at ikke alle lærer anerkender sygdomme selvom den rent faktisk har sin helt egen diagnosekoden og er registreret i WHO. Og hvordan kan man som lægefagligt personale ikke anderkende, noget der er anderkendt. Ja jeg undre mig?
Den manglende anderkendelse fra nogen læger, smitter af igennem systemet og er kun med til at skaber forvirring og gøre det svære for den syge.

Jeg undre mig også over at vi skal sætte folk i kasser.
De diagnoser der bliver mødt.
Og de diagnoser der bliver set skævt til.
Vi deler folk op i hold A og hold B.
Hold A, køre nemt igennem systemet, mens hold B skal kæmpe sig igennem.
Jeg sætter det lidt på spidsen det ved jeg godt, men bliver så lang i ansigtet over at der kan være “rigtige” og “forkerte” diagnoser.
Det findes ikke i min verden, alle diagnoser SKAL respekteres og personen vi står overfor skal mødes med respekt, anderkendelse og forståelse.

Kender du til at blive mødt med mistro, manglende anderkendelse og hvad tænker du om det?

2 Comments

 • Lotte

  Kender det!
  Jeg har så en forskningsdiagnose BDS Bodily distress syndrome, (samt kroniske nonmaligne smerter af neurologisk karakter)..og det er så ingen spøg at det ingen WHO anerkendt kode har…. fibromyalgi ville reumatologen ikke undersøge mig for i 2012, og da jeg kunne løft armene op over hovedet! mente hun heller ikke jeg havde gigt!
  så det resulterede i en desperat henvisning fra min egen læge til “klinik for funktionelle lidelser” idet hun håbede de vil udrede mig grundigere…..not….
  Der er nu gået 10 år snart og jeg har været førtidspensionist i 8…..og føler mig syltet.
  Min nye læge kan ikke forstå hvorfor jeg påny vil henvises til reumatologerne (i håb om en fibro. diagnose)… hvad vil du med en diagnose mere ? spørger hun….. jeg tænker jeg gerne vil ha en anerkendt diagnose hvor man på verdensplan forsker i lindring og helbredelse….. så ja kan godt følge dig i at ønske en mere anerkendt diagnose…..?

 • Charlotte ( dubellalot )

  Nej det gør jeg heldigvis ikke. jeg har flere diagnoser og har sidste år fået diagnose fibromyalgi pga mange år med smerter. Jeg oplever faktisk modsat at læger siger til mig at det er pga. Min fibromyalgi at jeg har der som jeg har det med nogle ting. Men om det er ” nemmere ” at forstå når man som mig har flere diagnoser også har fået den kroniske smertetilstand som fibromyalgi er , skal jeg ikke sige . Måske men ting tager tid, og nu forskes der også i fibromyalgi og det hjælper også altid læger vil jo have evidens. Tror det bliver bedre 😉 godt indlæg <3

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.