Blog

Uro i benene (RLS)

Mange med fibromyalgi kan opleve uro og spjæt i benene, også kaldt restless legs (RLS). Dette behøver ikke nødvendigvis at hænge sammen, du kan godt have uro i benene uden at have fibromyalgi og omvendt.
Jeg har selv uro i benene. Det kommer om aftenen, når jeg sætter mig for at hvile. Dog ikke hver aften og der kan godt gå lange perioder i mellem mit uro, spjæt i benene.

Det er en irriterende, prikkende, kriblende, stikkende, brændende fornemmelse og en uimodståelig, træng til at spjætte med benene. Hvis jeg er ekstra træt kan det også fremprovokere mit uro.
Det der holder uroen nede, er at komme op at gå. Det kan være meget frusterende, netop fordi det er om aftenen/natten det opstår, hvor man netop gerne vil hvile og slappe af. Nogen mennesker kan også være så ramt at de vågner om natten pga spjæt eller ikke kan falde i søvn pga det. Så de kan vandre rundt om natten for netop at skabe en form for ro i deres ben. Det er en ond cirkel og meget invaliderende for nogen.

Man ved stadig ikke hvorfor nogen mennesker får RLS eller om den er lokaliseret i centralnervesystemet, rygmarven eller i de perifere nerver.

Der er to former for RLS.
Symptomerne er ens.

* Primær RLS, hvor man ikke kan påvise nogen anden årsag til symptomerne, er den hyppigste form. Den starter ofte hos lidt yngre personer. Forløbet er langsomt fremadskridende, og den er ofte arvelig.

* Sekundær RLS, som ses ved en række andre tilstande – for eksempel ved jernmangel, graviditet, nyresygdomme, sukkersyge med videre. En række lægemidler kan udløse eller forværre symptomerne. Denne form starter ofte lidt mere pludseligt.

Jeg høre til den første gruppe. Jeg har haft det i mange år også inden jeg blev syg.
Både min mor og søster har uro, spjæt i benene, hvor min mor desværre er mest ramt og er derfor nød til medicinsk behandling.
Jeg er ikke påvirket på samme måde. Mit opstår som sagt i hvile og om aftenen. Er ikke påvirket af det om natten og får ikke medicin for det.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.