Symptomer
Symptomer

Symptomer

Fibromyalgi  betyder smerter i sener og muskler, men har også mange andre symptomer, så som:

Hovedepine.
Hukommelsesbesvær
Koncentrationsbesvær
Følelsesforstyrrelser
Svækket immunforsvar
Smerter i tænder og kæber
Stress følsom
Muskelstivhed
Nervesmerter
Hurtig udtrætning i musklerne
Kronisk træthed
Brændende, prikkende, stikken i huden
Søvnproblemer
Større følsomhed
Irriteret tyktarm
Irriteret blærer
Svimmelhed
Overfølsomhed for kulde
Uro i benene
Tørre slimhinder
Øget lysfølsomhed
Øget lydfølsomhed
Udmattelse
Udbredte smerter
Forhøjet risiko for at udvikle depression 


Der er selvfølgelig også en masse andre sygdomme som kan udløse disse symptomer. Derfor er det altid vigtigt at blive undersøgt ordenligt af en læge, så man kan få den rette diagnose og behandling.

Gode dage og dårlige dage!

Symptomerne vil veksle fra dag til dag. Du vil ikke helt kunne forudsige hvornår du vil have gode dage eller dårlige dage. De gode dage vil være, hvor du vil opleve, at kan mere end du plejer. En god dag for mig, er en dag hvor jeg er 50% af mit gamle jeg.

Du vil også have dårlige dage, hvor du kan meget mindre end du plejer og måske bruger meget af din tid på at hvile og energien og kræfterne ikke er til for mange gøremål, vis overhovedet nogen.

6 Comments

 • Gitte

  Hej Jane – tak for at du deler din viden. Jeg har mistanke om, at det er noget jeg selv lider af, da jeg kan genkende utrolig meget. Mit spørgsmål er: Hvem kan stille en sådan diagnose? Alm. læge eller reumatolog? Og hvordan stilles diagnosen? Hører uforklarlige smerter i ryg også til sygdommen?
  mvh Gitte

  • Livetmedfibromyalgi

   Hej Gitte.
   Velbekom 🙂
   Mange af mine smerter sidder i ryggen, men det er meget individuelt hvor smerterne sidder ved mennesker med fibromyalgi. Jeg vil anbefale dig at blive henvist til en reumatolog, som kan undersøge dig. Det er som regel dem der stiller diagnosen. Diagnosen bliver stillet ud fra et sygdomsbillede og nogle reumatologere bruger stadig “tenderpoint” testen, hvor de ligger et tryk på 18 forskellige punkter på kroppen.

   Bedster hilsner fra Jane

 • Aase

  Tak for info.
  Følger dig på FB 🙂
  Blev selv sygemeldt i april – min læge sagde, at hun tror, jeg har Fibromyalgi. Smerterne startede i januar – og nu kan jeg desværre næsten vinge alle de punkter, du har nævnt af.
  Jeg kan ikke komme til en Rheumatolog og få be- eller afkræftet, hvad jeg fejler, før i slutningen af oktober. Det var den første ledige tid!!
  Det er lang tid at gå og vente.

  • Livetmedfibromyalgi

   Velbekom;-)
   Der er desværre lang ventetid hos reumatologerne:-( og ventetiden kan også komme til at føles ekstra lang, da man gerne vil vide hvad man fejle. Håber at du får ro i sindet efter oktober.

 • Dorthe

  Hejsa.

  Jeg har lige siddet og kigget på den tegning med alle symptomerne. Hvor kan jeg genkende meget som jeg troede skyldtes slidgigt – som jeg også har “fornøjelsen” af. Jeg har været på fibromyalgi kursus på Frederiksberg Hospital, der er Stine Amris ansat. Hun er ekspert i sygdommen. Kurset gav en masse information og viden, men ingen smertelindring. Det bedste var den time vi havde i varmtvandsbassin, det var fantastisk.
  Jeg har nogle billeder jeg gerne vil dele med dig, hvis du vil have dem? det er endnu flere symptomer, vi blev bedt om at fortælle på kurset hvad vi mærker og det blev skrevet op.
  Hvis du på et tidspunkt ændrer teksten på den tegning med symptomer, så vær sød at skrive kraft i stedet for kræft – det er jo en helt anden og meget alvorlig sygdom.
  mange hilsener
  Dorthe

  • Livetmedfibromyalgi

   Hej Dorthe.

   Da jeg var på Sano var en af de bedste ting også da vi skulle til varmtvands træning, bare det at ligge i det varme vand lindrede en hel del 🙂 Stine Amris er fsntastisk og jeg har hørt rigtig mange være utrolig glade for at have været på Frederiksberg hospital.

   Du er meget velkommen til at maile mig dine billeder til mig, så ser jeg på det 🙂

   Jeg kan desværre ikke ændre teksten på mit smertemenneske, da det var en tegning jeg lavede i hånden til rehabiliterings teamet, så det er et billede af den tegning. Det er faktisk først nu jeg ser jeg har skrevet forkert. At der står kræft i stedet for kraft.
   Mvh Jane

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.