Blog

STOP!

STOP!⛔
Funktionel lidelser er IKKE en diagnose!
Den er ikke anderkendt af WHO, men er istedet en forskningsteori.
En forskningsteori der vælger at smide anderkendte diagnoser ind under deres paraply⛔✋?
Det er ikke okay!

For lige at få ÉN ting på plads.
Fibromyalgi kan IKKE helbredes, det er CENTRALNERVESYSTEMET der er i stykker. En forstyrrelse i de smertesignalerende dele af nervesystemet.
Det er en anerkendt fysisk sygdom af WHO, som har indplaceret fibromyalgi som en selvstændig placering med eget diagnosekode i ICD-10 diagnoseklassifikationen, nemlig M 79.7.

Dette var mit svar til en artikel der udkom igår, som jeg på ingen måder deler holdning med.

Igen idag vågner jeg op til et medieshow hvor der igen bliver skabt masser af fokus på skaldespandsdiagnoser og funktionelle lidelser.

Det både provokere, frustrere og gør mig enormt sur og ked af det på samme tid!

Hvordan kan det være at vi i år 2018 stadig kan have overskrifter i aviser, hvor ordet skraldespandslidelser er med – er vi seriøst ikke kommet længere?
Det troede jeg faktisk vi var, med denne overskrift bliver jeg så ked af, at det ikke er tilfældet.
Hvordan kan det være at et center med en forskningsteori, lad mig gentage, forskningsteori, får lov til at putte ANDERKENDTE DIAGNOGSER ind under deres paraply? Hvordan er det overhovedet muligt at det kan lade sig gøre og at Sundhedsstyrelsen bakker op om dette.
Hvordan kan man stolt melde ud at der snart kommer flere centre rundt om i Danmark, center hvor betegnelsen funktionelle lidelser indgår, altså centre som tager anderkendte diagnoser og omdøber dem.

Jeg mener ikke at dette tiltag på nogen måde kommer til at hjælpe så længe vi ligger det under funktionelle lidelser – tvært i mod, så er ord som skraldespandsdiagnoser og funktionelle lidelser med til at skabe tvivl, fordomme og ikke mindst manglende anderkendelse og respekt, fra lægeverdenen og kommunerne.

Istedet kunne det være at vi skulle prøve at se på hele mennesket og prøve at skabe forståelse og respekt omkring den individuelle person og diagnose.

Det er ikke fordi jeg ikke er enig i at et tværfagligt arbejde ikke vil være godt – for det tror jeg på det er. Men det skal være under de rigtige forudsætninger. Det skal være et tilbud til mennesker med kroniske smerter, hvor de bliver mødt med forståelse og den nyeste viden for deres diagnose og hvor de får individuelle redskaber til at for et beder liv på trods…
Men at skabe et sted, der ikke anderkender, de anderkendte diagnoser og smider alle under samme “lidelse” og behandling, det er så stort et skråplan, i mine øjne!

Mange hilsner en meget frustreret Jane.

Følg mig også på Facebook & Instagram

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.