Blog

At tvivle på sig selv

Da det, at have fibromyalgi ikke kan måles eller ses nogen steder kan en afklaring desværre godt komme til at tage lang tid, for mig tog det tre år. Tre år hvor jeg var tilknyttet reumatologisk afd i Århus. Tre år hvor jeg blev undersøgt for stort set alle gigtsygdomme og bindevævssygdomme og andet der kunne give smerter. Jeg har i den periode fået taget 16 billeddiagnostike undersøgelser i form af røgnten, CT scanning og MR scanning, uden tegn på akutte eller kroniske artritforandringer. Samt et utal af blodprøver, der heller ikke viste nogen tegn på at jeg var syg.

Jeg har i min periode som sygmeldt blevet mere og mere usikker på om det jeg mærkede på og i min krop var rigtigt.
Da der ikke var én der fortalte mig at det var rigtigt nok at jeg kunne have ondt, selvom at det ikke kunne bevises ved scanning, røntgen og blodprøver.
Istedet var det vider til en ny mulig årsag for hvorfor jeg havde smerter.
Hver gang blev der sagt,

Jamen prøverne viser ikke tegn på dit og dat og det er da positivt.

Røntgen billederne ser også fine ud og det syntes vi du skal tage som en positiv ting.

Men det gjorde jeg ikke.
Ihvertfald fald ikke sidst i forløbet. Jeg var så smerteplaget og træt. Træt af, at jeg igen skulle undersøges for noget jeg allerede følte jeg var blevet undersøgt for op til flere gange, at jeg virkelige ønskede at der var noget synligt, så de kunne komme tilbage og sige,

ja det forstår vi godt at du har ondt, for vi kan se her at……..

Så det hele kunne få en ende.

Det satte tvivl i hovedet på mig.
Tvivl som stresser og stres forværre smerterne. Men mine tanker kunne ikke lade være med at køre rundt.
Var smerten i nakken, skulderene, kravebenene, rygsøjlen og alle de andre steder rigtig eller var det noget jeg bildte mig ind. Var trætheden og den hurtige udtrætning i musklerne bare fordi jeg er doven og ikke gider arbejde eller er det rigtigt nok. Kan det være noget farligt, noget dødeligt eller er jeg ved at mistet forstanden?

NEJ jeg var ikke ved at miste forstanden og NEJ jeg var ikke doven.
JA min smerte ER RIGTIG og det jeg mærker og føler ER RIGTIGT.

Tak fordi du læste med?

3 Comments

  • Helle Klitgaard

    Du beskriver, hvordan jeg har haft det i mange år. Jeg mødte flere reumatologer, som begyndte samtalen med at sige, at de da var sikre på, at jeg havde x-sygdom, nu skal vi bare lige tage en blodprøve – fordi alle symptomer og den måde jeg “så ud” passede, men når blodprøverne igen viste ingenting, så var beskeden, så kan jeg ikke give dig en diagnose … på et tidspunkt fik jeg diagnosen muskelgigt, men jeg ville ikke fylde mig med den medicin, de tilbød, så det gik i seif selv igen.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.